Kjøre automatgir – Dette må du vite

En bil som har automatgir

Kjøring med automatgir blir stadig mer populært, og det er en rekke fordeler ved å velge en bil med denne typen girsystem. Hvis du vurderer å ta førerkort for kjøring med automatgir, eller hvis du allerede har gjort det, kan det være lurt å lære mer om fordelene og ulempene ved denne typen kjøring.

Først og fremst er det viktig å vite at hvis du tar førerkort for automatgir, vil du bare kunne kjøre biler med automatgir. Du vil ikke kunne kjøre biler med manuelt gir. Dette er viktig å huske på hvis du ønsker å ha muligheten til å kjøre en rekke forskjellige biler.

Skal du øve på teoriprøven?

Om du skal ta førerkort for automatgir, så anbefaler vi at du bruker appen til Testen.no. Der har du mulighet til å øve med kunstig intelligens, minispill og flere tusen spørsmål! På denne måten kan du forberede deg på en god måte og sannsynligvis bestå på første forsøk. Du får også bestått- og fornøydgaranti, samt valget mellom to ulike abonnementer etter hva som passer deg best.

Fordeler med automatgir

Når det gjelder fordelene ved å kjøre en bil med automatgir, er det først og fremst enklere og mer behagelig kjøring. Du slipper å bekymre deg for å skifte gir, og dette kan være spesielt nyttig hvis du skal kjøre i trafikkert område eller på lengre turer. Kjøring med automatgir kan også være enklere hvis du har fysiske begrensninger som gjør det vanskelig å betjene clutchpedalen i en bil med manuelt gir.

En annen fordel med automatgir er at det kan være mer økonomisk. Bilprodusentene har i de siste årene investert mye i utvikling av automatiske girkasser, og disse kan være like drivstoffeffektive som manuelle girkasser. I tillegg kan det å unngå overgiring eller undervending som er vanlig i manuell giring, bidra til mindre slitasje på motoren.

Det kan finnes ulemper

Når det gjelder ulempene med automatgir, kan det være at du vil savne kontrollen og fleksibiliteten som du har med manuelt gir. Med manuell giring kan du velge å bruke høyere eller lavere gir for å øke eller senke farten, mens du i en bil med automatgir må stole på at systemet gjør dette for deg. Du kan også miste litt av følelsen for kjøringen når du ikke trenger å konsentrere deg like mye om selve giringen.

Det er også verdt å merke seg at bilutleiere ofte tar seg betalt ekstra for utleie av biler med automatgir, og det kan være færre biler med automatgir tilgjengelig for utleie. Dette kan være noe å huske på hvis du planlegger å leie bil.

Oppsummering

Alt i alt kan det å ta førerkort for automatgir være en god løsning for deg som ønsker en enklere og mer behagelig kjøreopplevelse. Det er viktig å vurdere fordeler og ulemper ved kjøring med automatgir, og vurdere om dette er riktig valg for deg og dine kjørebehov. Husk å velge en godkjent kjøreskole som kan tilby opplæring for både manuelt og automatisk gir, og vær forberedt på å øve godt før førerprøven.

Les også om nye skilter i trafikken